Wolfy olvas

Wolfy olvas

Rick Yancey: The 5th Wave / Az ötödik hullám

2016. január 20. - Wolfy27

covers_230181.jpg

Kiadó: Penguin / itthon: Cartaphilus
Oldalszám: 460
Műfaj: disztópia
Sorozat: The 5th Wave 1. / Az ötödik hullám 1.

1. hullám: Villanyoltás
2. hullám: Özönvíz
3. hullám: Pestis
4. hullám: Némítók

Cassie 16 éves, és sikerült túlélnie az első 4 hullámot, édesanyját a 3. hullám vitte el, édesapját a 4., kisöccse, Sam azonban még életben van, de az ellenség fogságában. Miközben a kisöccséhez igyekszik, hogy kiszabadítsa, menekülnie kell az idegen lények elől, akik bár embernek látszanak az emberiség kipusztítására törekednek. Cassie jelszava: Ne bízz senkiben és maradj egyedül, csak így élheted túl. De útja során találkozik a titokzatos Evannal, és úgy tűnik, az egyetlen esélye, hogy kiszabadítsa kisöccsét, ha megbízik a fiúban.

Határozottan nem tökéletes, de jobban megérdemli a filmadaptációt, mint a Scorch F*cking Trials.

Rengeteg plusz pont az írónak, mert nem ment bele a kényelmes megoldásokba és megpróbálta tényleg kifejteni a világ összeomlásának folyamatát és okait más kérdés, hogy ez mennyire sikerült neki. Az érzelmeket jól ábrázolta, a kétségbeesés és reménytelenség a könyv szinte minden oldalát átjárta. Szépen végigvezette, hogy az emberiség és az egyének hogy reagálnának az adott eseményekre, és hogy jutottunk el a jelenig. Végre nem egy "kitalált" instant világban járunk.

A fordulatok is egész jók voltak, bár a könyv eleje elég lassú volt. Nagyon tetszett, hogy nem igazán tudjuk, hogy kik a rossz fiút, és kit kell utálni és csak sötétben tapogatóztunk.

Szerencsére nem csak Cassie fejében jártunk, hanem Zombie Ben fejében is. Ami viszont fura, hogy a fülszövegben csak Cassie van említve, pedig majdnem ugyanannyit látunk mindkét szemszögből. Ami szintén fura, hogy Zombie sokkal érdekesebb dolgokat csinál és a csapata tagjai is elég színes figurák és jobb volt róluk olvasni, mint Cassie nyűglődéséről a könyv közepén hazudik vagy nem hazudik, ufó vagy nem ufó…

A karakterek is egész jók voltak. A különböző megrázkódtatások és események mind hatással voltak a jellemükre, változtak tőle. Ennek ellenére, nem voltak kifejezetten mélyek. Sammyről és Evanról semmit sem tudunk kb. és a szemszögük is teljesen felesleges volt. És itt jön a negatívum… a szerelmi szál… miért? Konkrétan mintha csatornát váltottunk volna útközben… Eltűnt Cassie a bizalmatlan, paranoiás, céltudatos, öcsi-megmentő badass, aki egyedül is túléli a világvégét és lelő bárkit és bármit ami ő és az öccse közé áll és helyette jött Cassie a bizonytalan, nyámnyila, „beleszeretünk az első csávóba aki szembejön és forrócsokival/hamburgerrel kínál, és nem zavar, hogy több, mint gyanús, minden amit mond és csinál”. Messziről látszott Evanen, hogy még az is hazugság amit kérdez… már nem azért. Szerencsére ez a rész csak egy kis részét tette ki a történetnek… és nem az volt a bajom, hogy szerelmi szál, hanem, hogy ennyire végtelenül nyálas, és instant, miközben a világ darabokra hullik körülöttük… Itt tipikusan igaz a mondás, hogy a kevesebb néha több… Szerencsére a mentőakció közben visszakaptuk badass-Cassiet és onnantól eléggé felpörögtek az események.

Összességében nem volt rossz, de a világfelépítéssel voltak problémáim. Amikor kiderült, hogy az emberekbe költözött ufók hogy érkeztek meg és hasonlók nekem végig Burok utó-érzésem volt és nem véletlenül, ez ugyanis egy teljes koppintás hiányosabb és bénább magyarázattal. Baglyok... tényleg? Ez mekkora logikátlan f*szság már??? Emellett a szerelmi szál megvalósítása nem kicsit húzta le az egészet, mert megakasztotta a történetet és az izgalmas disztópia átcsapott tinidrámába  + a zárójelenet… ha szerelmi háromszöggel kezdődik a második kötet, bizisten azon nyomban becsukom a könyvet… a kötelező szerelmi háromszögekből egy életre elegem van…

Értékelés: 10/6

Már kijött a mozifilm, hamarosan meglesem, kíváncsi vagyok mit hoztak ki belőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://wolfy-olvas.blog.hu/api/trackback/id/tr898297914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása