Wolfy olvas

Wolfy olvas

The Happy Bookaholic Tag

2016. április 20. - Wolfy27

article-2553489-1b225d2700000578-813_634x450.jpg

Sziasztok! Ismét egy könyves taggel készültem. Igen, tudom, kissé rákaptam, de olyan jók :D A Book tag-et egyébként Molnár Katica blogján láttam, ezúttal köszönöm neki az ihletet. A téma különösen aktuális a közelgő Könyvfesztivál miatt. Na de lássunk is neki!

1. Miért szeretsz új könyveket venni?

Szeretem nézegetni a könyvespolcom, látni, hogy gyarapodik, újabb és újabb kincsek kerülnek fel rá, rendezgetni, hogy mindig előtérben legyenek a kedvenceim és az újdonságok. Szeretek böngészni a neten potenciális olvasmányokat keresve, bővítgetni a kívánságlistám, amiből egyébként van három is, egy amin a futó sorozataim vannak, és az olyan könyvek, amiket MUSZÁJ megvenni, a másodikon azok, amikben eléggé biztos vagyok, de vagy végső ítéletre vár, vagy arra hogy rám szakadjon a nemzeti bank. A harmadik pedig inkább amolyan gyűjtemény, hogy ha valaha időmilliomos lennék, akkor onnan lehet majd szemezgetni, de ezek főleg  YA-k vagy amolyan komfortzónán kívüli könyvek, ahol nem vagyok biztos benne, hogy tetszene, így e-bookon olvasnám el, aztán ha tetszik, akkor azonnal költöznek is a kívánságlistára.

250840_455117394507249_1004247295_n.jpg

2. Milyen gyakran vásárolsz új könyveket?

Túl gyakran, havonta többször. Régen, amíg csak magyar nyelven olvastam, az állandó akciók mindig elcsábítottak. Az akciókon még ugyan ma is elcsábulok, csak mivel alig van magyar nyelvű könyv, amit igazán szeretnék, sokkal ritkábban tudok bűnbe esni. Szerencsére idegen nyelvű könyvekre sokkal ritkábban van akció így a könyvvásárlást jobban tudom a valódi tartalékaimhoz igazítani, mintsem a kajapénzemből finanszírozni. Ennek ellenére látszik a növekvő tendencia az éves költekezéseimet elnézve, annak ellenére, hogy a beszerzett könyvek mennyisége az elmúlt években nagyjából változatlan. Hiába, látszik, hogy a Fumax nem egy olcsó kiadó (de legalább bízhatom a folytatásban és a minőségben), és az angol nyelvű könyvek is piszok drágák, ha nem a mass market verziót veszem meg.

3. Hol szeretsz jobban vásárolni – könyvesboltokban vagy webshopokban?

Főleg webshopban, sokkal olcsóbb és talán kisebb az esélye, hogy valami "véletlenül" hazajön velem, ami nem fog tetszeni, emellett idegennyelvű könyvet nem túl sok helyen lehet Magyarországon könyvesboltban kapni. Itthon kényelmesen meg tudom nézni a molyos meg goodreades véleményeket róla, csámcsogok rajta pár napig-hétig-hónapig és az alapján döntök. Bár könyvesboltokban szeretek bóklászni, megnézni a könyveket, hogy néznek ki élőben, megtapizni, belelapozni, de ilyenkor a legritkább esetben veszek könyvek.

4. Van kedvenc könyvesboltod?

Hát... mondjuk inkább úgy, hogy volt. A Bookstation, idegennyelvű antikváriumban szerettem bolyongani, igazi kincseket lehetett olcsón kapni. Innen származik majdnem az összes orosz nyelvű könyvem, amit gyakorlási és nyelvtanulási célzattal vettem, de angol nyelvű könyveket is találtam nagyon jó áron. Sajnos pár hónapja bezárt, úgyhogy most kedvenc könyvesbolt nélkül maradtam.

bookstation_belso.jpg

5. Szoktál előrendelni?

Nagyon ritkán. Azt hiszem összesen 3 könyvet rendeltem elő egész életemben. Most Az Égett-hegyi könyvtárat, és tavaly a könyvhét előtt a Kukoriczát és a Feljövök érted a város alólt. Általában türelmesen kivárom az akciókat, a tavalyi két könyv azért jött velem, mert dedikáltatni akartam őket, de az Égett-hegyi könyvtár meg valamiért nagyon kell :D

6. Van havi limited?

Fogjuk rá! Van, csak nem igazán figyelek rá. Januárra kitaláltam, hogy a decemberi vadulás után visszafogom magam, erre majdnem sikerült többet költenem, mint decemberben. Egyedül annyi mentségem van, hogy szokatlanul sok könyvet sikerült eladnom, így nem bántam annyira, hogy könyvet veszek az abból befolyt összegből. De muszáj lenne kicsit komolyabban vennem, mert nem egész 4 hónap alatt többet költöttem, mint máskor egy fél év alatt, és nem csak pénzben, de darabszámban is nagyon elszálltam és még nem voltam kint se a Könyvfesztiválon se a Könyvhéten, pedig ilyenkor mindig két kézzel szórom a pénzt.

Alapból amúgy úgy szól a limitem, hogy maximum 4 könyv havonta + annak a fele, ahány könyvet adott hónapban eladok. Ez alól kivételt képeznek a nyelvtanulós könyvek, mert az kell. Általában ez a módszer szokott működni, de ahogy a mellékelt ábra (januárból) mutatja (12 könyvet vettem és 9-et adtam el) ez nem mindig jön össze.

2016_01_25.jpg

7. Hogy állsz a könyvvásárlási tilalommal – szoktál élni vele?

Tilalommal nem igazán, mert még kevésbé működik, mint a havi limit. Akkor működött a tilalom, mikor külföldön voltam. Ha összejön a külföldi szakmai gyakorlat, akkor megint menni fog.

8. Milyen hosszú a kívánságlistád?

Vicces kérdés. Az igazi kívánságlistámon jelenleg 274 könyv van. A kívánságlista-gyanús polcon 43, a gyűjtős polcomon pedig 144. Valamennyi átfedés van a listák között de nem túl sok, viszont a 2. és 3. polcon csak első kötetek vannak, vagy stand-alone regények, így ha minden rajta lenne, akkor kb. 1000 cím lenne rajtuk :D

9. Melyik az a három könyv (a kívánságlistádról vagy az előrendeltek közül), amiket most azonnal a magadénak akarsz tudni?

Ez egy elég szadista kérdés.... Választani ennyi könyvből. Az Égett-hegyi könyvtárat már nagyon szeretném, hogy itt legyen, de már csak két nap. A Karmazsin hadjáratot és a Rengeteget amennyiben a pénztárcám engedi beszerzem a Könyvfesztiválon. ... és bónusz gyanánt Kresley Cole-tól minden.

covers_386795.jpg

Akinek van kedve a taghez nyugodtan készítse el, most nem jelölnék senkit. Aki pedig jön a Könyvfesztiválra, annak jó szórakozást kívánok, térjetek haza sok szép könyvvel és ne bántsátok a pénztárcátok nagyon!

A bejegyzés trackback címe:

https://wolfy-olvas.blog.hu/api/trackback/id/tr558647638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lulma 2016.04.24. 21:21:32

Ez jó volt :) Kíváncsian várom, hogy miket szereztél be. Téged ismerve a fél fesztet felvásároltad. :P A Rengeteget megvetted végül? Én is nagyon nézegettem, de ebben a hónapban már 7 könyvet vettem és így hó végén talán enni is kéne még, nem csak olvasni.

Wolfy27 2016.04.24. 21:46:38

@Lulma: Hát közel jártam hozzá :D Sajnos nem, nagyon szemeztem vele, de inkább várok egy nagyobb akciót, mert a 20%-kal annyira azért nem megyek messzire. Bár a költekezéseimmel jelenleg úgy állok, hogy lehet nem engedem ki magam a könyvhétre maximum pénz nélkül.
süti beállítások módosítása