Wolfy olvas

Wolfy olvas

Fifty Shades of Horror avagy a borzalom ötven árnyalata

E. L. James: Fifthy Shades of Grey / A szürke ötven árnyalata

2016. január 30. - Wolfy27

covers_364124.jpgKiadó: Arrow / itthon: Ulpius-ház
Oldalszám: 546
Műfaj: new adult
Sorozat: Fifty Shades of Grey 1. / A szürke ötven árnyalata 1.

Szerintem senkinek nem kell bemutatnom a könyvet, mert mindenki hallott már róla és tudja miről szól. Még évekkel a megjelenés után is óriási a hype, jön filmen az egész trilógia meg Grey szemszögéből is készült könyv... Senkit nem szeretnék megsérteni a véleményemmel, ha tetszett egészségedre édesanyámnak is tetszett, tehát nem újdonság a jelenség, de szerintem ez egy emberiség ellen elkövetett merénylet. Szerintem ilyen rossz könyvet könyvnek hívni is bűn még nem olvastam, DE végigolvastam taps nekem.

A problémáim a következők:
– Ana ostoba, inkompetens liba. Nem látja a fától az erdőt, nem érti meg a 10. alkalom után sem, hogy nem fogja tudni megváltoztatni Christiant, mert ő egyszerűen ilyen. Ana mellesleg 3szoros skizofrén és komoly orvosi ellátásra lenne szüksége: saját maga, az öntudata, a belső istennő és a belső sub beszélgetnek egymással és a véleményük természetesen nem egyezik…
– Grey egy kontroll-mániás, basáskodó, szadista elmebeteg. Szintén komoly orvosi és gyógyszeres kezelésre szorulna valahol egy zárt-osztály mélyén. Az, hogy nem csak a játékszobában basáskodik és uralni akarja Ana egész életét komolyan előrevetíti a jövőben bekövetkező családon belüli erőszakot, ami Anaval a kórházban rosszabb esetben a hullaházban fog végződni. Továbbá egyre több helyen lehet olvasni a szürke kapcsán a felháborodott cikkeket és bejegyzéseket, miszerint ez nem is BDSM.
– A többi szereplő meg csak úgy van, papírmasé figurák. Mikor kell akkor elő lehet rántani őket a kalapból.
– A történet bugyuta, újra és újra lejátszódnak ugyanazok a jelenetek mindenféle előrehaladás nélkül: beszélgetés a szerződésről, szex, hiszti Ana valamelyik problémájáról, valami drága szórakozás/ajándék és még több szex. A középső laza 200 oldalt simán ki lehetne vágni, fel se tűnne senkinek. Azt sajnálom, hogy nem számoltam a szexjeleneteket, pedig van belőlük bőven…
– A nyelvezete gyerekes és igénytelen, az közgáz esszéim jobbak és választékosabbak ennél… basszus már évekkel ezelőtt jobbak voltak ennél, pedig nem is tudtam angolul rendesen. Ha amúgy nem okozna fizikai fájdalmat a könyv ajánlanám angol-tanulóknak, mert szerintem még B1-el is simán olvasható.
– A káromkodásoktól a hideg futkosott a hátamon: holy cow, holy macarel, holy shit nem tudom magyarul mire sikerült lefordítani, de szerintem jobb ha nem tudom... Egy magyarnak ez kész lidércnyomás… de szerintem a szláv népek is verik a fejüket a falba…
– A belső istennő egy olyan bicskanyitogatóan nagyképű megnevezés, különösen egy ilyen nyomorult nőszemély esetében, hogy fizikai fájdalmat éreztem mikor csak megemlítette ez egyébként több, mint 50szer történt meg… igen, számoltam, csak 260 oldal és 30 valamennyi strigula után elvesztettem a papírt
– Az már csak hab a tortán, hogy egy férfira nem mondom, hogy gyönyörű, tök mind1 hogy néz ki… lehet helyes, jóképű, sármos, szexi stb. de nem gyönyörű…
– Ana amennyit rágja az ajkát min. véresre kellett volna már rágnia a száját és ez még véletlenül sem szexi + a folytonos szemforgatás miatt egy szemtengelyferdülés is befigyelne már nála.
– Ana a történet 2/3ában más ruháit/más által vásárolt ruhákat hord, ajándék a kocsija, ajándék a laptopja, és ha jól emlékszem még a blackberryje is köszönjük a termékmegjelenítést… nekem a bőr lesülne a képemről…
– Ez az erotikus-romantikus irodalom legalja. Olvastam már néhányat, de ez messze a leggyatrább. Nem érdemli meg se a hypeot se a népszerűséget. Az olvasóbázis nagy részét egy olyan réteg adja, aki soha életében nem olvasott rendes könyvet… Tehát nem hogy összehasonlítási alapja, de elvárásai sincsenek…
– Nem tudom megérteni, hogy ha valaki egy romantikus kapcsolatra vágyik, akkor miért nem tűnik fel neki, hogy nincsenek meg a legalapvetőbb elemei egy kapcsolatnak: beszélgetés bármilyen random témáról, filmezés vagy bármilyen közös hobbi és érdeklődés, bújás, a másik megismerése. Egy kapcsolat nem csak szexből áll.
– Végtelenül kártékony ez a könyv, mert azt sugallja, hogy szeretettel meg ragaszkodással a lelkileg sérült emberek is megjavulnak, hogy egy szadistából bújós mackót lehet csinálni. A valóság az, hogy Christiannak egy hadsereg pszichiáterre lenne szüksége. És a kettejük vonzódása is maximum fizikai lehet, mert semmit nem tudnak egymásról, nem beszélgetnek normálisan.

4 pontot érdemel ez a szenny. 1 pont a sarlatánnak aki megírta és időt töltött vele taps, 1 pont nekem, mert végigolvastam, 1 pont mert az e-mailek egész elviselhetőek voltak, még nevettem is rajtuk néha, és 1 pont az utolsó 5 oldalért, mert végre láttunk néhány értelmes emberi reakciót + Anaban megcsillant az értelem parányi szikrája bár ha tippelnem kéne ez a következő kötet első 10 oldalán el is fog halni

Összességében: Óriási hiba volt feltételezni, hogy nem olyan rossz a könyv mint mondják, és hiba volt feltételezni 250 oldal után is, hogy jobb lesz. Soha, semmilyen körülmények között nem vagyok hajlandó ennek a tehetségtelen és valószínűleg mentális problémákkal küszködő és nem a BDSM vonal miatt gondolom ezt mielőtt valaki újjal mutogatna sarlatánnak még 1 munkáját kézbe venni! EZ HARDLIMIT!!

Értékelés: 10/4 (és baromi jóindulatú voltam)

Na de filmet is kaptunk ebből a szörnyűségből, nem sokára már a második rész is kijön. A film hasonló színvonalú lett, mint a könyv, és helyenként még javított is rajta, pl. nincs belső istennő. Ugyanakkor a fent említett problémák ugyanúgy megjelennek, filmen látva még inkább látszik mennyire elsietett ez a "kapcsolat", és hogy nincs köztük más csak szex, basáskodás, és drága ajándékok, amivel megvásárolja a tapasztalatlan és szerencsétlen szűzlányt.

A szexjelenetek egyébként egész ízlésesen lettek megcsinálva, bár nekem még így is túlságosan pornófilm hatást keltett, persze valószínűleg csak azért, mert tényleg az... Azt pedig elképzelni sem tudom, hogy Valentin-napon ezt nézzem a párommal... jó lesz az a Deadpool...

Ami még borzasztó lett, az első pár alkalommal mikor Christian megérintette Anat, pl mikor megmentette a biciklistől és utána megérintette az arcát, Ananak olyan feje volt, mint aki közel jár egy orgazmushoz... WTF?! És ez nem az egyetlen eset volt, és nem tudom hova tenni, mert oké hogy esetleg csukott szemmel beledőlök a tenyerébe de nem nyögök hozzá... na mind1.

Film értékelés: 10/4 (nem tudok rá többet adni, hiába tűnt el a belső istennő és a nyomorult káromkodások nagy része, még így sem érdemel többet...)

A bejegyzés trackback címe:

https://wolfy-olvas.blog.hu/api/trackback/id/tr698299198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lulma 2016.02.07. 17:14:46

:D:D:D:D Nos, én elolvastam a két folytatást - csak mert tudni akartam, hogy mi lesz, fejlődik-e valahova az egész.. hát nem. A 3. kötetet már csak úgy nagyjából átlapoztam. A filmet nem szeretném megnézni. Egyet értek a soraiddl, ez egy SZENNY! Ja, és már nem emlékszem, mik voltak a fordítások, de anno én is hátrahőköltem ezektől a fura káromkodásoktól.
10/2-t adnék. 1 pontot szintén a szerzőnek az erőfeszítésért, 1-et meg arra, hogy én valamilyen szinten élvezem, hogy oltogathatom ezt a "művet".

Wolfy27 2016.02.07. 17:24:38

@Lulma: Már én se adnék rá 10/4-et, de molyon is annyit adtam :D Egyik barátnőmtől kérdeztem meg, mi a viharról szólt a kövi két rész, ahogy körülírta nekem, nem hiszem, hogy értékes órákat akarok erre elpazarolni az életemből. Arra vagyok kíváncsi, hogy vajon a Greynek lesz-e folytatása :D Elgondolkoztam, hogy vajon nem jött be elég pénz az első 3 kötetből, muszáj volt még azt is megírni?
süti beállítások módosítása